Töksötin

..siis mikä?

Töksötin on siviilipalvelusaikanani syntynsä saanut AutoIt3-skripti, joka ohjelman toimintamoodista riippuen joko oppii assosioimaan buzzerin (tai muun peliohjaimen) painalluksen tiettyyn hiiren sijaintiin ruudulla tai painettaessa peliohjaimen nappia siirtää hiiren aiemmin opittuun sijaintiin ruudulla ja simuloi hiiren klikkausta.

Töksötin sai alkunsa käytännön tarpeesta: sähköisiä oppimateriaaleja esittäessään kieltenopettajat olivat sidoksissa työpöytänsä ja koneensa ääreen, mikä ymmärrettävästi haittasi opetustyötä. Opettajille oli syntynyt vahva illuusio ja tarve kaukosäätimelle SanomaPROn koulutustilaisuudesta, jossa todellisuudessa oppimateriaalia oli esitelty langattomalla touchpadilla. Tämä tai jokin muu langaton osoitinlaite kuitenkin olisi osoittautunut hieman haastavaksi käyttää ainakaan pitkän luokan perältä. Oli syntynyt tilaus kaukosäätimelle, jolla oppimateriaalia voisi käydä läpi ilman vaivalloista tähtäämistä.

Koulun koneille ei voi valitettavasti asennella mielensä mukaan mitä hyvänsä, joten ilmeinen ratkaisu oli kääntää peliohjaimen painallukset hiiren liikkeiksi AutoIt3-skriptillä. Ettei ratkaisu olisi niin yksinkertainen, olin kuitenkin puun ja kuoren välissä IT-tuen rajoittaessa parhaita oivalluksiani: esimerkiksi Wiimote olisi ollut ideaalinen ratkaisu, mutta Windows-ajurit ovat kolmannen osapuolen kyhäämät ja näin ollen pannassa. Heppoinen kiinalaisvalmisteinen yksivuotiaan nyrkkiin leikiten mahtuva peliohjainkaukosäädin omasi neljännesmetrin toimintasäteen. Lopulta Buzz-visailupelien langaton peliohjain osoittautui napakympiksi: laite ei vaatinut erillisiä ajureita ja oli kuitenkin riittävän kompakti kaukosäätimeksi.

Toimiakseen töksötin siis vaatii AutoIt3:n ja Internetin ihmemaasta löytyvän oleellisen säädön tekevän SimpleHIDWrite.exe-apuohjelman (jonka polku asetetaan config.au3-tiedostoon muiden asetettavien polkujen ohella). En ole sisällyttänyt näitä jaossa olevaan Töksöttimeen mahdollisista lupasyistä. Skripti on käytettävissä X11-lisenssin alaisuudessa.

Kuvakaappauksia

Muokkaus

Eri luokissa voi olla käytössä eri resoluutioilla varustettuja koneita, selainten palkkien sijoittelut vaihtelevat ja oppimateriaaleissa klikattavat napit ovat eri kohdilla. Sen vuoksi ohjelmaan onkin luotu helppokäyttöinen tapa muokata ja nimetä erilaisia profiileja.

Perustoiminta

Ohjelma perustoiminnassaan.