Lanseerataanpa joulukalenterissamme jotain uutta: shakkipulma. Selaa sivun loppuun ratkomaan päivän pulmaa, kun saat juonen päästä kiinni.

Shakkipulma on yksinkertainen aivopähkinä, jossa tehtävänäsi on koota annetuista paloista syöntiuhkausten ketju. Pelilaudalle sijoitettujen nappuloiden tulee siis toteuttaa seuraavat ehdot:

  • jokainen nappula uhkaa vain ja ainoastaan yhtä toista nappulaa
  • kun mistä hyvänsä nappulasta lähdetään seuraamaan uhkausten ketjua, päädytään lopulta takaisin alkuperäiseen nappulaan

Kaikki annetut palat tulee käyttää ilman ylimääräisiä paloja.

Avaamme pulmapeliä kahden kuvitteellisen esimerkin keinoin.

Esimerkki 1: onnistunut sijoittelu

Esimerkissä 1 Matti Meikäläinen on käyttänyt tornia, lähettiä ja hevosta. Havaitaan, että tornilta vaaka- tai pystysuuntaisesti etenevissä ruuduissa on vain lähetti vasemmassa yläkulmassa. Hienoa! Viistottain kulkeva lähetti puolestaan asettaa välittömän uhan vain hevoselle. Ja – kuinkas sattuikaan – kaksi askelta eteen ja yhden sivulle harppovan hevosen eteen käy vain ja ainoastaan torni. Havaitaan, että tornihan oli nappula, josta tarkastelumme lähti liikkeelle, joten seuraavia askelmia tarkastellaan korkeintaan kertauksen vuoksi kotitehtävänä. Matti on oikein tyytyväinen mies.

Esimerkki 2: epäonnistunut ketju

Matin ystävä Eero Eriskummallinen innostuu pulmatehtävästä. Hän sijoittaa esimerkin 2 mukaisesti tornin laudalle. Seuraavaksi hän keksii, että lähetin voisi asettaa kahden pystysuuntaisen ruudun päähän tornista. Pähkäilyhän etenee mainiosti! Lähetiltä palataan takaisin pari ruutua alaoikealle, jonne Eero sijoittaa hevosen. Mainiota! Seuraavaksi Eero alkaa jo hapuilla sotilasta ja silmäillä, sijoittaisiko seuraavan pelinappulan ylärivin vihreille vai vasemman reunan vihreille ruuduille aivan tornin viereen, joka… tuota…

Eero paiskaa vimmastuksissaan pelilaudan lattialle ja pöydän nurin. Hitaimmat voivat todeta vain pikauusinnasta, että syypäänä spontaanille mielenilmaukselle oli tuo kyseinen torni. Se uhkasi oikeaoppisesti lähettiä, mutta myös hevosta!

Kertauksen vuoksi otetaan vielä shakkinappuloiden liikkeet sekä nuo jokseenkin omintakeiset nappuloiden symbolit. Kuningatarta ei ole (ainakaan toistaiseksi) mukana yksinkertaisesta syystä: pelialue pidetään melko pienenä ja kuningatar rohmuaa kerralla melko suuren alan laudalta pelissä, jossa tavoitteena on minimoida uhan peittämät ruudut.

Toisinaan pulmissa on myös merkitty rastilla vinkiksi, jos johonkin ruutuun ei ole tulossa yhtään nappulaa. Samalla toisaalta kyseessä on myös rajoite: rastitettuihin ruutuihin ei saa sijoittaa pelinappulaa.

Hienoa! Nyt kaikki on selvää ja voimme aloittaa.

Päivän pulma

Kaiva shakkilautasi esiin ja ratkaise tästä päivän pulma. Sivussa näkyy, montako kappaletta mitäkin nappulaa pelilaudalle tulee. Ratkaisut julkaistaan myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *