1 00:00:04,360 --> 00:00:08,160 Hej! Förlåt att jag kommer för sent. 2 00:00:08,320 --> 00:00:12,640 Jag fastnade i en sån där paragraf 78―polisrazzia. 3 00:00:12,800 --> 00:00:19,680 Är det inte paragraf 77? ― Då skulle du veta hur det är med paragraf 78! 4 00:00:22,040 --> 00:00:25,080 bröderna price 5 00:00:25,360 --> 00:00:30,080 storebror james (kompositör och matskribent) 6 00:00:30,240 --> 00:00:34,040 lillebror adam (manusförfattare och matrecensent) 7 00:00:34,240 --> 00:00:37,360 växte upp i en matglad familj 8 00:00:37,560 --> 00:00:40,560 mamma lagade bara mat på film 9 00:00:40,720 --> 00:00:44,200 pappa (skådespelare och kokboksförfattare) Smaklig spis med Price! 10 00:00:44,560 --> 00:00:50,280 Idag ska vi laga indisk pippi. ― Nam, nam. Birdie nam nam. 11 00:00:54,480 --> 00:00:56,320 Tagning 1. 12 00:00:56,480 --> 00:00:58,360 Vad blir det idag? 13 00:00:58,560 --> 00:01:03,080 Indisk mat. ― Jag ska laga spröda lökfrikadeller. 14 00:01:03,240 --> 00:01:07,400 Och jag ska laga raita till, en lite krämig yoghurtdipp. 15 00:01:07,560 --> 00:01:13,360 Och så nåt tyngre: butter chicken, med en god, fet sås till. 16 00:01:13,560 --> 00:01:18,600 Jag ska laga en lammrätt med chapati till. 17 00:01:18,760 --> 00:01:21,640 Och limepickles. 18 00:01:21,880 --> 00:01:25,400 Men först lite förfriskningar: lassi. 19 00:01:25,560 --> 00:01:28,200 De flesta känner till mangolassi, ― 20 00:01:28,360 --> 00:01:30,680 men det här är en salt version. 21 00:01:30,840 --> 00:01:34,720 Vi behöver koriander och mynta. Tog du med myntan? 22 00:01:35,000 --> 00:01:38,400 Har du glömt den? ― Polisen måste ha tagit den. 23 00:01:38,560 --> 00:01:41,480 Du får hämta. ― Jag hittar nåt. 24 00:02:02,360 --> 00:02:06,840 Du var då snabb! Ge mig ett knippe. Du behöver också lite. 25 00:02:07,040 --> 00:02:11,520 Det blir en salt mintlassi, så vi börjar med mynta. 26 00:02:11,720 --> 00:02:14,720 Lite grön chilipeppar. 27 00:02:14,960 --> 00:02:17,440 Och lite koriander. 28 00:02:22,040 --> 00:02:27,800 Jag skär gurka till raitan. 29 00:02:28,320 --> 00:02:32,040 I lassin ska vi också ha spiskummin ― 30 00:02:32,200 --> 00:02:36,000 och en kryddblandning som heter chaat masala. 31 00:02:36,160 --> 00:02:39,320 Och salt i den salta lassin. 32 00:02:40,080 --> 00:02:42,840 Jag kör i mixern. 33 00:02:44,600 --> 00:02:47,200 Ny? ― Ja. 34 00:02:51,760 --> 00:02:53,720 Så där. 35 00:02:54,560 --> 00:03:00,880 Under tiden saltar jag tomaterna och gurkan. 36 00:03:07,200 --> 00:03:10,120 Blev det en god lassi? 37 00:03:11,720 --> 00:03:14,560 En väldigt god lassi. 38 00:03:15,120 --> 00:03:18,200 Se receptet på dr.dk/price Skål! 39 00:03:21,080 --> 00:03:24,520 Gott. Man förväntar sig en milkshake ― 40 00:03:24,720 --> 00:03:31,320 och så får man en salt, kryddig, stark och besk upplevelse. 41 00:03:31,840 --> 00:03:35,840 Härligt annorlunda välkomstdrink. ― Många blir förskräckta. 42 00:03:36,120 --> 00:03:39,680 Det var på tiden med indiska rätter med massor av chili! 43 00:03:39,880 --> 00:03:43,040 Men se upp med era känsliga magar! 44 00:03:43,760 --> 00:03:47,840 Här har vi fint skuren tomat och gurka. 45 00:03:48,000 --> 00:03:53,400 Saltat, så det drar ut vätska, för raitan ska inte vara för rinnig. 46 00:03:53,600 --> 00:03:58,520 Den ska kryddas med lite olika ... Vad är det där? 47 00:03:59,080 --> 00:04:02,480 Det är bara lite tvätt. 48 00:04:06,080 --> 00:04:09,600 Självklart ska det vara mynta. Indisk mynta. 49 00:04:09,800 --> 00:04:15,040 Jag ska göra min bhaji―smet. 50 00:04:15,280 --> 00:04:22,600 Den består av två delar kikärtsmjöl och en del vetemjöl. Ungefär. 51 00:04:23,520 --> 00:04:28,560 Lite spiskummin. Gurkmeja ... En rejäl matsked. 52 00:04:28,800 --> 00:04:31,520 Bakpulver. En stor tesked. 53 00:04:31,760 --> 00:04:34,880 Salt. Kanske lite mer. 54 00:04:35,120 --> 00:04:37,520 Det är väldigt runda mått. 55 00:04:37,720 --> 00:04:43,000 Jag tror många indier lagar mat på det sättet. 56 00:04:43,800 --> 00:04:50,520 Det ska röras ihop till nåt som påminner om tjock pannkaksdeg. 57 00:04:53,000 --> 00:04:57,360 Hur vill du ha löken? ― Jag brukar skära klyftor. 58 00:04:57,600 --> 00:05:01,440 Men du kan gärna riva lite ingefära. 59 00:05:03,800 --> 00:05:07,600 Vi kommer att använda samma ingredienser hela dagen. 60 00:05:07,800 --> 00:05:15,040 Det är basen i många indiska rätter. Med vitlök. ― Och ingefära. 61 00:05:15,200 --> 00:05:21,040 Nu sätter jag i löken direkt. Fast jag sätter inte i allt. 62 00:05:21,880 --> 00:05:26,680 Kan du ta en halv bukett koriander och hacka grovt? 63 00:05:26,920 --> 00:05:31,040 Jag behöver en annan kniv. ― Jag har knyckt din kniv. 64 00:05:32,920 --> 00:05:37,480 Man kan krydda sin onion bhaji så att håret står på ända. 65 00:05:37,640 --> 00:05:41,480 Det är inte nödvändigt, men en stor, röd chili ska ska man ha i. 66 00:05:41,720 --> 00:05:46,640 Men ta ur fröna. ― Vad är skillnaden om man tar ur dem eller inte? 67 00:05:46,920 --> 00:05:50,920 Mycket av capsaicinet, det starka i chilipepparn, ― 68 00:05:51,120 --> 00:05:54,800 sitter i fröna och fröstolen. 69 00:05:55,000 --> 00:05:58,000 Sitter de kvar blir det starkare. ― Akta er! 70 00:06:00,160 --> 00:06:05,320 I raitan sätter jag hackad koriander, mynta och grön chilipeppar. 71 00:06:05,520 --> 00:06:11,840 Stött spiskummin. Man ska se upp med pulver i brunt och grönt. 72 00:06:12,000 --> 00:06:14,360 Och vad man andas in. 73 00:06:14,600 --> 00:06:21,160 Jag gillar den där förlegade basardoften i spiskumminet. 74 00:06:21,360 --> 00:06:24,680 Vilket uttryck! Förlegad mat! 75 00:06:26,440 --> 00:06:31,320 Sen sätter vi i de smått uttorkade grönsakerna, och smakerna blandas. 76 00:06:37,080 --> 00:06:40,480 Ska du hänga upp såna där i fler dörröppningar? 77 00:06:40,680 --> 00:06:43,360 Det håller ute flugorna. 78 00:06:43,520 --> 00:06:45,720 Och gästerna. ― Ja. 79 00:06:46,160 --> 00:06:53,760 Löken ska helst bli mjuk. Inga bruna frikadeller med rå lök i. 80 00:06:53,920 --> 00:06:57,480 De ska bli varma men inte brynta. 81 00:07:00,800 --> 00:07:02,680 Så. 82 00:07:03,960 --> 00:07:07,480 Vill du smaka lite raita? 83 00:07:07,920 --> 00:07:12,480 Olika konsistenser. Härligt sting! 84 00:07:12,680 --> 00:07:14,800 Men inte för mycket. 85 00:07:15,160 --> 00:07:20,240 Viktigt med rikligt med olja, speciellt i en räkcocktail. 86 00:07:21,640 --> 00:07:26,040 Jag såg en gång ett tv―program om indisk mat med ... 87 00:07:26,240 --> 00:07:29,040 Det var en sån där ... 88 00:07:29,240 --> 00:07:32,600 Jag tror jag tar om det där. 89 00:07:35,960 --> 00:07:39,280 Om du inte minns, så gör du inte! 90 00:07:43,840 --> 00:07:48,720 Ibland kan för mycket chilipeppar framkalla minnesförlust. 91 00:07:48,920 --> 00:07:52,520 Man kan få ett glapp i minnet. 92 00:07:54,280 --> 00:07:57,000 Fick ni med det? Herregud! 93 00:07:57,280 --> 00:07:59,720 Vi ska vända de här. 94 00:08:02,600 --> 00:08:06,000 Så där får de gärna bli. 95 00:08:06,360 --> 00:08:08,360 andra försöket 96 00:08:08,520 --> 00:08:14,360 Jag såg ett indisk tv―program där programvärden hade frågat ... 97 00:08:14,520 --> 00:08:19,120 Det är en vansinnigt populär rätt i resten av världen. 98 00:08:19,320 --> 00:08:24,040 Han hade frågat var onion bhaji kom från, men ingen visste. 99 00:08:24,320 --> 00:08:27,120 "Onion bhaji?!" 100 00:08:27,320 --> 00:08:31,840 Rätten torde härstamma från Bombay. 101 00:08:32,000 --> 00:08:35,320 Det är gatuköksmat från Bombay. 102 00:08:35,480 --> 00:08:42,320 Vår första bhaji är klar. ― Tillåt mig salta en aning. 103 00:08:42,520 --> 00:08:46,880 Enligt gammal tradition är den första bhajin kockens. 104 00:08:47,080 --> 00:08:49,640 Ska vi dela den här? 105 00:08:49,840 --> 00:08:53,680 Mjuk inuti och knaprig utanpå. 106 00:08:57,760 --> 00:09:01,600 Det är bara så underbart. ― Så genomgott. 107 00:09:02,640 --> 00:09:04,960 Ja, för sjutton. 108 00:09:05,800 --> 00:09:10,960 Enligt traditionen går den andra bhajin till den som håller i trådarna. 109 00:09:15,600 --> 00:09:19,400 Enligt traditionen går den åttonde bhajin ... 110 00:09:20,160 --> 00:09:22,320 Tagning 2. 111 00:09:22,640 --> 00:09:26,840 Nu blir det en riktig klassiker i det indiska köket ― 112 00:09:27,040 --> 00:09:32,480 som är otroligt populär, också bland dem som inte gillar starkt kryddat. 113 00:09:32,680 --> 00:09:35,640 Butter chicken. Smörkyckling. 114 00:09:37,640 --> 00:09:42,560 Kyckling som tillreds i en krämig yoghurtsås, ― 115 00:09:42,760 --> 00:09:46,160 och som blir ännu lite krämigare av smält smör. 116 00:09:46,360 --> 00:09:51,760 Den görs inte enbart i smör. Men vi börjar med vår curryblandning. 117 00:09:52,160 --> 00:09:55,840 Lite svartpeppar. Nejlika. 118 00:09:56,320 --> 00:09:58,360 Kardemumma. 119 00:09:59,080 --> 00:10:04,280 Fänkålsfrön. Spiskummin. Korianderfrön. 120 00:10:04,520 --> 00:10:09,440 Medan Adam rostar kryddorna, hackar jag lök och vitlök, ― 121 00:10:09,600 --> 00:10:15,160 river ingefära och gör en tomatsås av flådda tomater ― 122 00:10:15,360 --> 00:10:20,360 och tillsätter lite extra tomatsmak med koncentrerad tomatpuré. 123 00:10:20,840 --> 00:10:28,480 Det är viktigt att rosta kryddorna, för då frigörs så många fler smakämnen. 124 00:10:28,720 --> 00:10:31,520 Man ska laga sin egen curry. 125 00:10:31,720 --> 00:10:37,120 Man upptäcker att man gillar vissa kryddor mer än andra. 126 00:10:37,560 --> 00:10:41,080 Så sätter man i mer koriander. Eller till exempel ... 127 00:10:41,280 --> 00:10:43,960 ... lite hundhår. 128 00:10:44,640 --> 00:10:49,760 Här är en krydda som är lite svår att få tag på. 129 00:10:51,840 --> 00:10:54,040 Så här? ― Ja. 130 00:10:55,040 --> 00:10:58,000 Det där är ju riktigt indiskt. 131 00:10:58,440 --> 00:11:02,200 Fast inte riktigt ... ― Vi behöver en ny skjorta. 132 00:11:02,360 --> 00:11:04,280 Tagning 3. 133 00:11:04,760 --> 00:11:09,520 Bockhornsfrön kan vara lite svåra att få tag på. 134 00:11:09,720 --> 00:11:14,320 Vi rostar dem i stekpannan. Sen ska de ner i min lilla kvarn. 135 00:11:14,840 --> 00:11:20,280 Man kunde också använda mortel, men till butter chicken ... 136 00:11:20,640 --> 00:11:25,240 Den ska gärna vara silkeslen. ― Inte för många små saker. 137 00:11:25,480 --> 00:11:31,120 Sen lite kryddor som vi inte rostade: chilipulver. 138 00:11:31,960 --> 00:11:36,480 Jag tycker inte att butter chicken ska vara sån att man bränner sig. 139 00:11:36,680 --> 00:11:43,800 Den ska ha ett smakmässigt djup, men ändå vara förhållandevis mild. 140 00:11:44,720 --> 00:11:47,560 Sen har vi rostat mandlar. 141 00:11:50,040 --> 00:11:54,520 I Vietnam får man såna här stavmixrar med extra långt skaft. 142 00:11:54,680 --> 00:11:57,160 Man åker med dem på Mekongfloden. 143 00:12:02,080 --> 00:12:05,520 Vill du pressa lite lime åt mig? ― Självklart. 144 00:12:06,040 --> 00:12:09,560 En hederlig gammal handpress. 145 00:12:10,240 --> 00:12:13,440 Nej! Nix. 146 00:12:16,840 --> 00:12:22,040 Medan James stjäl uppmärksamhet med sin nya citruspress ... 147 00:12:22,200 --> 00:12:26,720 Var är saften? ― Det är inte så mycket saft i dem. 148 00:12:26,960 --> 00:12:30,880 ... styckar jag en kyckling på traditionellt sätt. 149 00:12:31,160 --> 00:12:34,560 Jag måste kolla vad det är som händer. 150 00:12:35,320 --> 00:12:38,080 Nej men titta! 151 00:12:39,040 --> 00:12:46,760 Klubbor, överlår, vingar, bröst. Skrovet sparar vi till en soppa. 152 00:12:47,200 --> 00:12:49,400 In i frysen. 153 00:12:50,120 --> 00:12:53,840 Limesaft. Lite chili. 154 00:12:55,560 --> 00:13:00,320 Vad händer sen? ― Nu ska den marineras i två timmar. 155 00:13:00,760 --> 00:13:03,640 Det har vi inte tid med. ― Jag har fuskat. 156 00:13:05,520 --> 00:13:09,880 Lille Adam, inte fuska så mycket! 157 00:13:10,640 --> 00:13:12,400 kylskåpscam 158 00:13:12,920 --> 00:13:18,480 Här har vi fuskat lite. Den har marinerats i ett par timmar. 159 00:13:19,560 --> 00:13:22,800 Kryddblandningen rörs ner i yoghurt. 160 00:13:23,000 --> 00:13:27,640 Den nu intensivt currysmakande marinaden hälls över kycklingen. 161 00:13:27,880 --> 00:13:35,160 Vår butter chicken ligger i en tjock, krämig sås. 162 00:13:35,360 --> 00:13:40,840 När det är färdigmarinerat ska den kokas ner till hälften. 163 00:13:41,000 --> 00:13:44,440 Så nu ska den marinera? ― Ja. 164 00:13:44,640 --> 00:13:48,560 Över natten. ― Över natten? 165 00:13:48,840 --> 00:13:53,520 Ja, annars tränger inte smakerna in ordentligt. 166 00:13:53,760 --> 00:13:56,680 Men hur ...? ― Jag har fuskat. 167 00:13:58,680 --> 00:14:02,720 Självklart har jag fuskat lite. Den har stått där sen igår. 168 00:14:02,880 --> 00:14:05,680 Nu ska vi grilla den här kycklingen. 169 00:14:08,400 --> 00:14:13,280 Yoghurtmarinaden kommer att brännas lite ― 170 00:14:13,440 --> 00:14:17,200 och droppa ner över grillkolen. Det ska den. 171 00:14:17,440 --> 00:14:22,720 Under tiden ... Är det ingefära och vitlök? ― Ja. 172 00:14:23,920 --> 00:14:28,520 Nån undrar kanske: När ska smöret sättas i smörkycklingen? 173 00:14:28,720 --> 00:14:33,360 Lite senare, när rätten har puttrat på en stund. 174 00:14:33,560 --> 00:14:38,280 Smöret får smälta i det. Det gör såsen slät. 175 00:14:38,440 --> 00:14:45,240 Yoghurt―tomatsåsen ska koka in till en krämig, silkesmjuk sås. 176 00:14:47,960 --> 00:14:50,200 Och så yoghurten. 177 00:14:51,640 --> 00:14:54,000 Ska vi ta oss en en titt? ― Ja. 178 00:14:54,240 --> 00:14:55,960 Se! 179 00:14:56,720 --> 00:15:00,240 Den har fått lite kolsmak. 180 00:15:00,560 --> 00:15:05,880 Nu tar jag helt enkelt bitarna och lägger ner dem i såsen. 181 00:15:08,200 --> 00:15:12,280 Upp på gaslågan och lite hönsfond i. 182 00:15:12,720 --> 00:15:16,880 Till sist lite honung, för sötmans skull. 183 00:15:21,880 --> 00:15:26,120 Så där. Lite fyr under, men inte för mycket. 184 00:15:26,400 --> 00:15:30,120 Lock på, för ångan. 185 00:15:30,320 --> 00:15:32,520 I en till en och en halv timme. 186 00:15:32,720 --> 00:15:34,920 Tagning 4. 187 00:15:35,440 --> 00:15:38,640 Nu blir det en annan klassisk indisk rätt: 188 00:15:38,800 --> 00:15:40,960 lamb rogan josh. 189 00:15:41,680 --> 00:15:47,000 Rogan betyder "färg" och josh betyder "passion", "värme", ― 190 00:15:47,200 --> 00:15:51,320 eller "rött". Det är nämligen en röd curryrätt. 191 00:15:51,520 --> 00:15:54,880 Också här rostar vi kryddor. 192 00:15:55,080 --> 00:15:57,320 Vi krossar pepparkornen. 193 00:15:57,560 --> 00:16:02,760 Jag använder inte kvarn, för det här är ingen fin och krämig rätt. 194 00:16:02,960 --> 00:16:05,040 Den är mer robust och grov. 195 00:16:05,280 --> 00:16:08,840 Spiskummin. Kardemummafrön. 196 00:16:09,520 --> 00:16:15,000 Och svart kardemumma. Den kan vara svår att hitta. 197 00:16:16,280 --> 00:16:20,040 Den har en helt speciell doft. Närmast som mentol. 198 00:16:20,360 --> 00:16:22,600 Om man inte får tag på den ― 199 00:16:22,760 --> 00:16:26,920 ska man ändå inte låta sig hindras från att laga lamb rogan josh. 200 00:16:27,080 --> 00:16:29,200 Bara man inte bjuder in dig. 201 00:16:29,400 --> 00:16:33,280 Kanelen och den svarta kardemumman ska vara hela. 202 00:16:33,440 --> 00:16:35,800 Dem fiskar man upp. 203 00:16:36,960 --> 00:16:41,040 De här kryddorna ska också rostas. 204 00:16:42,560 --> 00:16:46,880 Även de här två filurerna och kanelen. 205 00:16:47,160 --> 00:16:51,200 Det är kraftfullt. En varm doft. 206 00:16:51,760 --> 00:16:54,680 Vi börjar med två gröna chilifrukter. 207 00:16:56,200 --> 00:17:00,560 Rogan josh får gärna vara lite chilistarkt. Riktigt hett. 208 00:17:01,680 --> 00:17:05,200 Är det en rätt som serveras när barnen är i säng? 209 00:17:05,680 --> 00:17:09,520 Det är en rätt som får vara stark. 210 00:17:09,760 --> 00:17:14,040 Inte så det brinner i munnen, men ändå lite chilistyrka. 211 00:17:14,200 --> 00:17:16,800 Man kan vänja sina barn vid det. 212 00:17:16,960 --> 00:17:21,720 När vi var barn vande vi oss vid stora mängder alkohol i maten. 213 00:17:21,880 --> 00:17:26,280 Vi var enkla att natta. ― Indiska barn äter kryddad mat. 214 00:17:26,640 --> 00:17:30,800 De gråter sig genom de första åren och sen är det över. 215 00:17:31,240 --> 00:17:34,440 Ett kilo chilipeppar. Eller två. 216 00:17:34,600 --> 00:17:37,640 Kryddad mat är alltid god. 217 00:17:37,800 --> 00:17:41,440 Vid problem med magen kan du göra de här övningarna. 218 00:17:42,920 --> 00:17:45,720 Ner i grytan. ― En chilifrukt till. 219 00:17:47,280 --> 00:17:51,680 Vi river ingefära och vitlök. 220 00:17:51,920 --> 00:17:55,000 Cirka en stor matsked av vardera. rivjärnscam 221 00:17:55,160 --> 00:17:58,640 Den svarta kardemumman sprider en speciell doft. 222 00:17:58,800 --> 00:18:00,880 I med det. 223 00:18:07,480 --> 00:18:13,080 Jag såg ett program med världens starkaste indiska rätt. 224 00:18:13,240 --> 00:18:16,680 Den tillagades av en kock med gasmask på! 225 00:18:19,840 --> 00:18:23,080 Dags för de stötta kryddorna. 226 00:18:23,400 --> 00:18:28,280 Röd Kashmir―chili. Stött spiskummin. 227 00:18:29,400 --> 00:18:33,960 Det finns knappast några indiska rätter som inte innehåller gurkmeja. 228 00:18:38,320 --> 00:18:40,560 Vad är det? ― En garam masala ― 229 00:18:40,720 --> 00:18:44,400 som innehåller många av de kryddor vi redan har använt. 230 00:18:44,560 --> 00:18:49,520 Stött koriander. Lammköttet ska inte brynas. 231 00:18:49,720 --> 00:18:53,680 Det läggs ner i såsen och kokar in med lite yoghurt. 232 00:18:53,840 --> 00:18:59,600 Det ska inte marineras? ― Det tillagas med en gång. 233 00:19:02,000 --> 00:19:06,640 Kan det frysas in? ― Alla de här rätterna går att frysa in. 234 00:19:07,080 --> 00:19:09,280 Lamm. 235 00:19:10,600 --> 00:19:13,000 I med det med en gång! 236 00:19:13,240 --> 00:19:18,200 Och hackad mandel, för det ingår i en klassisk rogan josh. 237 00:19:18,640 --> 00:19:22,840 Det blir lite knaprigt. 238 00:19:24,600 --> 00:19:30,440 Lamb rogan josh. Om en timme är lammköttet mört. 239 00:19:30,600 --> 00:19:34,720 Behagligt. Härligt okomplicerat. 240 00:19:35,200 --> 00:19:37,080 Tagning 5. 241 00:19:37,760 --> 00:19:43,280 Nu blir det ett tillbehör. Vi ska laga pickles. 242 00:19:43,440 --> 00:19:46,960 Lime―pickles. ― Nimbo. 243 00:19:47,600 --> 00:19:51,680 Det heter det. ― Nimbo―pickles. 244 00:19:51,920 --> 00:19:56,120 En härlig sak. Vi behöver fler. 245 00:19:56,720 --> 00:20:02,600 Jag har ett nimboträd där ute. Plocka du. Jag går iväg en sväng. 246 00:20:07,640 --> 00:20:16,600 Nimbon ska skäras i åtta delar och kryddas. 247 00:20:16,880 --> 00:20:24,200 De ska kokas ordentligt och bli en sur―söt―salt―besk blandning. 248 00:20:24,360 --> 00:20:27,000 Jag hämtar några till. 249 00:21:32,000 --> 00:21:35,560 Jösses! Varför har du inte berättat nåt? 250 00:21:35,760 --> 00:21:40,600 Man kan väl inte berätta allt? Det är nåt jag gjort det senaste halvåret. 251 00:21:40,760 --> 00:21:44,520 Med de där tjejerna? ― Ja. Kvällskurs i Bollywood―dans. 252 00:21:45,400 --> 00:21:50,480 Limepickles. Av sex stycken lime. 253 00:21:50,680 --> 00:21:54,440 Det räcker långt, för det är starka saker. 254 00:21:54,640 --> 00:21:57,720 Vi tar en till. De ska saltas. 255 00:21:59,040 --> 00:22:04,160 Bara stå ett par dar. Men jag har fuskat. ― Igen? 256 00:22:04,520 --> 00:22:06,560 Ut med honom! 257 00:22:07,120 --> 00:22:13,200 Här har saltet dragit ut en massa saft ur dem, och vi ska ha med allt. 258 00:22:13,600 --> 00:22:16,440 Här har vi senapsfrön. 259 00:22:16,640 --> 00:22:21,200 När oljan blir varm börjar de smälla. Man hör dem. 260 00:22:26,160 --> 00:22:29,280 Ingefäran. Och vitlöken. 261 00:22:30,000 --> 00:22:34,520 Spiskummin. Koriander. Chilipulver. ― Heta saker. 262 00:22:35,560 --> 00:22:40,680 När kryddorna börjar brännas lite och smakerna samlas ― 263 00:22:40,920 --> 00:22:45,160 häller vi nimbo över. 264 00:22:46,840 --> 00:22:48,920 En aning ättika. 265 00:22:49,240 --> 00:22:53,800 Och lite sötma, från brunt farin. 266 00:22:56,080 --> 00:23:03,080 Kokandet får förstås alla hinnor på limen att brista. 267 00:23:04,400 --> 00:23:07,560 Nu ska den stå och puttra lätt. Hur länge? 268 00:23:08,400 --> 00:23:12,520 Cirka en timme eller en och en halv. 269 00:23:12,720 --> 00:23:17,160 När den väl har kokat in ska den stå i minst tre―fyra dygn. 270 00:23:17,320 --> 00:23:21,040 Men jösses! Vad gör vi nu? ― Jag har fuskat. 271 00:23:21,600 --> 00:23:26,160 Här kan du smaka på färdig pickles. Se, så mörk färg! 272 00:23:26,320 --> 00:23:30,400 Citrusskalen är helt mjuka. 273 00:23:31,560 --> 00:23:36,640 Inte så stark, men väldigt intensiv. Man kanske kan säga ... 274 00:23:37,080 --> 00:23:42,840 Surt, sött, salt och beskt på en gång. james är inte så förtjust i limepickles 275 00:23:43,560 --> 00:23:46,600 Det här räcker till halva Calcutta. 276 00:23:46,800 --> 00:23:50,320 james gillar inte alls lime―pickles 277 00:23:50,640 --> 00:23:55,560 Den ska man inte ta för mycket av. ― Vi ska ha ris. Och chapati. 278 00:23:56,000 --> 00:23:59,360 Medan du tar hand om riset bakar jag chapati. 279 00:24:01,280 --> 00:24:05,160 Mina chapati är stekta i stekpanna och gjorda av en deg ― 280 00:24:05,320 --> 00:24:10,080 bestående av vatten, olja, salt, fullkornsvetemjöl och vetemjöl. 281 00:24:10,240 --> 00:24:14,840 Och även om indiska husmödrar säkert skulle skratta ihjäl sig ― 282 00:24:15,000 --> 00:24:17,640 använder jag en kavel. 283 00:24:19,360 --> 00:24:23,240 Min kavelteknik är nog inte riktigt indisk. 284 00:24:23,880 --> 00:24:27,560 Du kan ju fråga tjejerna. ― Ja, det tänkte jag på. 285 00:24:30,200 --> 00:24:33,280 Den har blivit härligt tjock, brorsan! 286 00:24:34,320 --> 00:24:37,440 Nu är det stora ögonblicket här. 287 00:24:39,320 --> 00:24:44,200 Det är ju inte smörkyckling utan ... ― Rikligt med smör. 288 00:24:44,440 --> 00:24:49,120 Det gör den krämigare och ger den en fantastisk smak. 289 00:24:54,400 --> 00:25:00,200 Så. Härlig pippi. ― Birdie nam nam. 290 00:25:03,080 --> 00:25:05,920 Krämig, smörig pippi. 291 00:25:13,440 --> 00:25:17,920 Se hur den suger i sig och tjocknar ännu mer. 292 00:25:22,400 --> 00:25:27,240 Kära nån. Du måste smaka. 293 00:25:36,200 --> 00:25:38,080 Smörig! 294 00:25:38,320 --> 00:25:41,280 Basmatiriset, som kokat med saffran, ― 295 00:25:41,520 --> 00:25:45,520 ska nu blandas med rostat kokosmjöl och färsk koriander. 296 00:25:46,480 --> 00:25:49,640 Och det ska serveras genast. 297 00:25:56,920 --> 00:26:02,400 Det härliga med det indiska köket är att det innehåller allt. 298 00:26:02,640 --> 00:26:08,240 Jag börjar med butter chicken. ― Jag hugger i med rogan josh. 299 00:26:09,560 --> 00:26:13,880 Den här är vänlig. Den är inte stark. 300 00:26:14,400 --> 00:26:20,160 Den har en sötma och en fyllighet från smöret och olja. 301 00:26:20,600 --> 00:26:25,760 Och limepicklesen är häftig. Man tar bara en gnutta. 302 00:26:26,000 --> 00:26:30,280 Se recepten på dr.dk/price Men jag gillar den. 303 00:26:30,560 --> 00:26:34,680 Jag höll på att äta upp ett helt frö av svart kardemumma. 304 00:26:35,760 --> 00:26:38,000 Och så de här ... 305 00:26:38,920 --> 00:26:42,120 De är rätt tunna. ― Är den tillräckligt stark? 306 00:26:42,360 --> 00:26:47,280 Större barn som man inte är så fäst vid kan få en portion. 307 00:26:47,680 --> 00:26:54,280 Men raita är supergott. Det gör allt milt och behagligt. 308 00:26:54,920 --> 00:26:59,400 Det är oerhört gott. Ett kök med så många nyanser, ― 309 00:26:59,560 --> 00:27:02,000 så det är bara att sätta i gång. 310 00:27:02,240 --> 00:27:06,200 Skål och smaklig måltid! ― Laga indiskt. 311 00:27:09,800 --> 00:27:14,120 Är det nån kvar i köket? ― Det är bara flickorna. 312 00:27:14,800 --> 00:27:17,120 Jag sa att de kunde smaka lite. 313 00:27:23,120 --> 00:27:27,160 Basmatiriset kunde vara bättre. 314 00:27:29,360 --> 00:27:31,880 Hej, flickor! 315 00:27:40,680 --> 00:27:45,440 Lite för tjocka? ― Ja, man kan använda dem så här. 316 00:27:45,640 --> 00:27:50,360 Har du lagat smörkycklingen? Använd nån annan ingrediens. 317 00:27:50,520 --> 00:27:54,800 Kokos. Pröva med det nästa gång. 318 00:27:57,360 --> 00:28:00,720 Har ni satt nåt i? ― Lite mer kryddor. 319 00:28:02,320 --> 00:28:04,320 För starkt? 320 00:28:04,560 --> 00:28:08,600 De gillar välkryddad mat. Fick du chili i ögat? 321 00:28:12,120 --> 00:28:16,120 Översättning: Monica Ödahl Fröjdö Yle 322 00:28:16,280 --> 00:28:17,280