
Vuosi takaperin pakastimeen tulla tupsahti peuraa. Paistista on näppärä loihtia esimerkiksi jääpaisti, jolloin liha pysyy maukkaan mehukkaana. Sopivan pienen vinksahtaneen vivahteensa ruokalajiin tuo karvas 99% suklaa.
Jääpaisti
- 1 kg peuran paistia (voi olla myös hirveä tai nautaa)
- 3 l vettä
- 2 dl tummaa olutta
- 6 rkl suolaa
- 3 rkl väkiviinaetikkaa
- 2 rkl sokeria
- 1 rkl katajanmarjoja
- 1 rkl kokonaisia valkopippureita
- 1 rkl kokonaisia mustapippureita
- 4 laakerinlehteä
- oksa tuoretta rosmariinia
Nosta jäinen paisti 100-asteiseen uuniin ja paista useita tunteja, kunnes sisälämpötila tavoittaa 62 astetta. Oikean sisälämpötilan lähestyessä valmistele liemi kiehauttamalla muut ainesosat kattilassa. Anna liemen jäähtyä 60-70 asteen tuntumaan ja upota paisti kattilaan. Nosta kansi päälle ja siirrä liha viileään vähintään useaksi tunniksi. Nosta liha hyvissä ajoin pois liemestä huoneenlämpöön ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Maa-artisokkapyree
- 1 kg maa-artisokkia
- 1 l vettä
- ½ dl kuohukermaa
- 2 rkl voita
- ½ tl suolaa
Kuori ja pieni maa-artisokat kylmään veteen. Keitä, kunnes maa-artisokat ovat pehmenneet. Soseuta kerman, voin ja suolan kera ja kuumenna ennen tarjoilua.
Kastike
- 2 tl katajanmarjoja
- rosmariininoksa
- 3 dl tummaa olutta
- omatekoista lihalientä ja suolaa (tai puolikas lihaliemikuutio)
- tarvittaessa tilkka jääpaistin lientä
Kiehauta ainesosat suolaa lukuunottamatta pannulla tai kattilassa, keitä hetki kasaan tiiviimmäksi ja lisää suolaa makua tarkastellen. Huomaa, että kastike kiinteytyy vielä jäähtyessään. Siivilöi marjat ja oksat pois.
Lisäksi
- 1 dl puolukoita
- 2 dl kantarelleja
- 15 g 99-prosenttista suklaata
Paista kantarellit kuumalla pannulla kuivana (pannulle kaadettua öljyä sienet imevät kuin pesusienet) ja mausta ripauksella suolaa. Puolukat tulevat annokseen sellaisenaan. Raasta annoksen päälle maltillinen kerros suklaata.