Leivitetty kukkakaalipihvi, kukkakaalikimchi, kukkakaalimuru, hummus ja kikherneitä

Vaikka olenkin kaikkiruokainen, kokkailujani sääntelee yksi ideologia: olipa kyse sitten lihasta tai kasvista, olisi kiva, että se löytäisi käyttönsä monipuolisesti ilman turhaan hukkaan kuluvia osasia. Tänään syödään kasvisruokaa, jossa kukkakaali tulee melko kokonaisvaltaisesti käyttöön ja kikherneiden mukana tuleva nestekin päätyy hyötykäyttöön korvaten tyypillisemmän kananmunan.

Kukkakaalikimchi

  • yhden kukkakaalin lehdet
  • ½-1 chili
  • 1 tl inkivääriä raastettuna (vinkki: kuorittua ja pakastettua inkivääriä on näppärä raastaa)
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl miriniä
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • ½ tl suolaa

Leikkaa lehdistä lehtiruodit ja siivuta ne ohuemmiksi. Ryöppää ruoteja säilyttäen kuitenkin riittävän napakka purutuntuma, lisää viimeiseksi noin neljännesminuutiksi sekaan myös lehdet. Siivilöi ja huuhdo kylmällä vedellä. Sekoita muiden ainesten sekaan ja anna maustua viileässä useampi tunti. Kuuma ryöppäysliemi kannattaa hyödyntää kukkakaalipihvien valmistukseen.

Hummus

  • n. 150 g kikherneitä (eli jätä noin kolmannes tölkistä pois)
  • 2 rkl tahinia
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 1 rkl neitsytoliiviöljyä
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl kurkumaa
  • ½ tl juustokuminaa

Valuta kikherneet (muista säästää liemi myöhemmäksi) ja soseuta. Lisää muut ainesosat. Jatka tarvittaessa vedellä.

Uunipaahdetut kikherneet

  • n. 80 g kikherneistä (loput tölkillisestä)
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl juustokuminaa
  • ¼ tl cayennepippuria
  • ¼ tl suolaa

Huuhdo kikherneet lävikössä, kuivaa ja sekoita muihin ainesosiin. Paahda noin puoli tuntia 200-asteisessa uunissa.

Kukkakaalipihvit

  • kikhernetölkin liemi
  • vehnäjauhoja
  • pankoa (myös korppujauhot välttänevät, mutta panko-korppujauhot ovat ehdottomasti parempia)
  • kukkakaalin keskusosa
  • ripaus suolaa
  • öljyä

Leikkaa kukkakaalista kukinnot pois ja siivuta jäljelle jäävästä keskusosasta pihvejä (kovimman osa kannasta voi senkin hyödyntää esimerkiksi reseptin ulkopuoliseen omatekoiseen kasvisliemeen). Keitä pihvejä esimerkiksi aiemmassa ryöppäysvedessä, kunnes edelleen koossa pysyvät pihvit ovat lävistettävissä veitsellä. Voit kuivata pihvejä kimchin tekeytymisen ajan vielä jääkaapissakin.

Vaahdota keveästi käsin liemi. Kuivaa pihvit talouspaperilla, käytä ne kauttaaltaan vehnäjauhojen ja suolan seoksessa, dippaa vaahdotetussa liemessä ja pyöritä panko-korppujauhoissa. Paista pannulla keskilämmöllä reilun öljyn kera molemmin puolin, kunnes kuorrutus on kauniin kullanruskea.

Tarjoile kukintojen, hummuksen, kimchin ja paahdettujen kikherneiden kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *