Kulunut äitienpäivä sujui perinteiseen malliin haasteena kyhätä annetuista ainesosista jotain. Ohessa on dokumentoitu maukkaan mehevän kanapääruuan synty sellaisenaan kun se vielä muistissa on – kanan koosta riippuen ainesosamäärät voivat muutenkin vaihdella. Sous vide -kypsennintä tai välineitä ei kotitaloudessa ollut, mutta annoksen tähti syntyi hieman samaan henkeen terriinimäisesti vesihauteessa uunissa ja sai myöhemmin rapsakan pinnan alkuperäisestä nahkastaan.

Ainesosat

  • kokonainen broileri
  • kermaa
  • munakoisoa
  • latva-artisokkia (säilykkeenä)
  • pistaasia
  • basilikaa
  • öljyä
  • voita
  • Maizenaa
  • laakerinlehtiä
  • suolaa, pippuria

Tee näin

Ota broileri huoneenlämpöön hyvissä ajoin noin tuntia ennen, että se ehtii käsittelylämpimäksi. Pakasteversio kannattaa sulattaa välillisesti jääkaappilämpöiseksi yön yli. Irrota varovasti nahka yrittäen pitää nahkapalat mahdollisimman ehjinä ja kokonaisina. Erottele enin liha luista. Säästä nahka myöhemmäksi jääkaappiin esimerkiksi leivinpaperin välissä. Säästä samoin luut myöhemmäksi.

Soseuta tasaiseksi lihat, tilkka (n. 1/2-1 dl) kermaa ja n. 1 tl suolaa sekä pippuria. Asettele massa uuninkestäviin annosmuotteihin tai muovaa makkaraksi ja nosta folion ja leivinpaperin päälle ja tue reunat pystyyn. Aseta annosteltu massa uunivuokaan, kaada ympärille kiehuvaa vettä ja nosta 125-asteiseen uuniin, kunnes massan lämpötila tavoittaa 75 astetta. Nosta viileään asettumaan.

Itketä munakoisot: leikkaa munakoisot siivuiksi, hiero pintaan reilusti suolaa ja jätä sivuun tihkumaan irtoavaa nestettä ainakin puoleksi tunniksi. Huuhtele munakoisot hyvin.

Valmistele pistaasipesto massa murskaamalla pistaasia, basilikaa, öljyä ja suolaa.

Paahda luunrippeitä uunissa grillivastusten alla hetki ja keitä sen jälkeen juuri luut peittävässä vedessä kattilassa parin laakerinlehden ja kokonaisten pippureiden kera. Anna enimmän veden hautua pois, siivilöi kiinteät osat pois, mausta suolalla makusi mukaan ja suurusta Maizenalla.

Valmistele samalla kana, jonka olet nostanut hetkeksi nahkojen ohella huoneenlämpöön. Leikkaa ja kääri nahasta yksi kerros kanan ympärille ja tue tarvittaessa esimerkiksi kostutetulla grillitikulla. Paista pötkö kauttaaltaan paistinpannulla sulalla voi-öljyseoksella valellen, jotta nahkasta tulee kypsää ja rapeaa.

Paista kolmannella liedellä pannulla kuutioidut munakoisot, mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoa kanasta, latva-artisokista, munakoisosta, pestosta ja kastikkeesta annos. Ei kun vaan ääntä kohti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *