Toscanan-reissulla tuli tutuksi eräs paikallinen herkku, lampredotto. Sääntö-Suomessa erästä reseptiin lukeutuvaa ainesosaa ei hanakoista etsinnöistä huolimatta tunnu löytyvän mistään, edes teurastajilta, vaan herkulliset hukkapalat on katsottu paremmaksi toimittaa osaksi kotieläinvalmisteita tai asianmukaista hävitystä. Lopulta bongasin tuon kovasti kaipaamani ainesosan etnisen ruokakaupan pakastealtaasta kaikkien ihmisille tarkoitettujen ruoka-aineiden keskeltä merkittynä koiranruuaksi. Muistutetaan siis heti alkuun, että tänään valmistamme ruokaa noille nelijalkaisille parhaille ystävillemme.

Ainesosat

Liemeen

  • 1 selleri
  • 1 porkkana
  • 1 tomaatti
  • 1 sipuli
  • n. 1,5 kg naudan juoksutusvatsa
  • 3 l vettä
  • 2 tl suolaa

Tomaattimurskaan

  • 1,25 kg kirsikkatomaatteja
  • 2 kpl tomaatteja
  • 3 rkl aurinkokuivattua tomaattia
  • 1,5 rkl tuoretta timjamia
  • muutama varsi basilikaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa

Pestoon

  • pussillinen pinjansiemeniä
  • n. 1 dl öljyä
  • 80 g parmesaania
  • muutama varsi basilikaa
  • ripaus suolaa

Lisäksi

  • 1 tomaatti
  • 50 g voita
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl maitoa
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 100 g scamorza-juustoa (tai hätäpäissään mozzarellaa)
  • vaaleaa leipää
  • koristeluun basilikanlehtiä

Tee näin

Puolita kirsikkatomaatit ja nosta uunipellille leikkauspuoli ylöspäin. Ripottele tasaisesti teelusikallinen suolaa ja anna suolan imeytyä hetki. Nosta 260-asteiseen uuniin, tipauta lämmöt pois kymmenen minuutin päästä (tai kunnes tomaattien pinnat mehukkaasti kuplivat) ja nosta 1-1,5 tunnin päästä pois uunista. Soseuta pilkottujen tavallisten tomaattien, siivutettujen valkosipulinkynsien ja muiden tomaattimurskaan tulevien ainesten kanssa.

Laita haudutusliemen suola ja juurekset sopivan ronskeina paloina veteen ja kiehauta puolituntinen. Huuhtele naudanvatsa ja nosta mukaan keitokseen (varoitus: tuoksu voi olla melko tyrmäävä). Varmista tarvittaessa painolla, että vatsa pysyy kauttaaltaan veden alla. Kiehuta reilu tunti tai kunnes grillitikku alkaa mennä sujuvasti läpi vatsasta. Tässä vaiheessa alkoi ensimmäisen kattauksen jälkeen sooloilu – autenttisempi resepti tarjoaisi vatsapalaset tilkkasessa lientä salsa verden ja leivän kera.

Valmistele vatsan kypsyessä pesto murskaamalla ainesosat morttelilla tai laiskemmin sauvasekoittimella. Tarkista maku ja viilaile tarvittaessa.

Tee bechamel-juustokastike: lämmitä kattilassa voita, kunnes se alkaa paikoin saada miedon pähkinäistä väriä, ja lisää jauhot. Ruskista jauhoja hetki sekoitellen ja lisää kylmä maito. Sekoita ripeästi, jolloin jauho ehtii sekoittua maidon sekaan maidon lämmetessä. Nosta sekaan tuorejuusto. Hauduta tarvittaessa pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kastikkeen tahrimaan kauhaan jää sormella piirrettäessä pitävä jälki. Tällöin kastikkeen paksuus on oivallinen.

Nosta vatsa pois kattilasta ja anna jäähtyä hetki. Haudutusliemi juureksineen jää tarpeettomaksi. Pilko vatsa sopiviksi suupaloiksi ja paista hetki öljy-voiseoksessa padassa. Kumoa sekaan tomaattimurska ja keitä tarvittaessa vatsapaloja vielä pehmeämmäksi. Pilko viimeinen tomaatti pieniksi kuutioiksi ja sotke sekaan. Annostele päälle bechamelia (tätä voi jäädä yli, mutta pienemmän erän valmistusta on hankala hallita), scamorza-siivuja ja pestoa. Nosta koko komeus 175-asteiseen uuniin, kunnes juusto sulaa.

Koristele basilikanlehdillä. Käske koirasi murtaa leivästä palasia ja dippailla niitä kastikkeessa haarukoinnin ohessa.

Maistuu mainiosti vielä seuraavanakin päivänä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *