
Tämänvuotisen äitienpäivän haasteena otin Masterchef-hengessä muilta listan raaka-aineita, joista piti onnistua kokoamaan kolmen ruokalajin menu.
Tähän ohjeeseen tarvitset paikoin vastapuristettua sitruunamehua noin 6-8 sitruunasta. Kovinta terää on mahdollista taittaa puristamalla sekaan appelsiini- tai greippimehua. Annos on hauska tarjoilla puolikkaista sitruunankuorista, joita jo syntyykin kokkailun yhteydessä. Kaavi sisus ulos ja tasapainoista tarjoilua varten leikkaa varovasti vähän kärkeä pois kulhon ”pohjasta”. Jos pohjaan tulee reikä, voi poisleikatun osan nostaa tukkeeksi kulhon sisäpuolelle.
Jäädytetty sitrussabayon
- 4 keltuaista
- 70 g (n. 0,8 dl) tomusokeria
- 3-4 ruokalusikallista sitruunamehua (tai hieman aikuisempaan makuun Cointreauta)
Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista vesihauteen päällä, mutta nosta kulho välillä myös pois, ettei keltuainen kypsy liikaa munakokkeliksi. Kun seos alkaa vaahtoutua, lisää vähän kerrallaan nestettä. Annostele vaahto tarjoiluastioihin ja nosta pakkaseen.
Sitruunahyytelökuutiot
- 3 liivatelehteä
- 2 tl sokeria
- 2 dl sitruunamehua
Varmista liivatelehtien ohjeistus ja lisää hieman ylimääräistä: sitruunamehu on aavistuksen oikukas ja hyytelön liki hajoavalla rakenteella ei ole tarkoitus tässä annoksessa hurmata ketään. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Kiehauta sokeri ja mehu, puristele ylimääräinen neste pois liivatelehdistä ja sekoita joukkoon. Kaada pieneen astiaan ja anna seoksen asettua viileässä. Leikkaa kuutioiksi.
Keksimuru
- 2 rkl voita
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 2 rkl tomusokeria
Nypi ainesosat sekaisin sormin, levitä uunipellille tasaiseksi levyksi ja paista 175-asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin kullankeltainen. Anna jäähtyä ja murenna.
Marenki
- 4 valkuaista
- 2 dl tomusokeria
- 1 tl sitruunamehua
Vaahdota huoneenlämpöisiä valkuaisia, lisää joukkoon hiljalleen tomusokeria ja lopuksi sitruunamehu. Jatka vaahdottamista, kunnes vaahto alkaa olla kiinteää ja nostelemalla muodostuu kiinteitä huippuja. Varo vatkaamasta yli!
Annoksen kokoaminen
- edellä listatut komponentit
- pieniä vaahtokarkkikuutioita
- kuivattua luomusitruunankuorta
Ota tarjoilukulhot pakastimesta 20 minuuttia ennen tarjoilua, nostele päälle keksimuru, vaahtokarkkeja ja sitruunahyytelökuutioita ja peitä päällysosa pursotetulla marengilla. Paahda liekittimellä. Ripottele päälle kuivattua luomusitruunankuorta.
Vinkki sitruunakulhotarjoiluun: Pakastusvaiheessa kulhot pysyvät pystyssä paremmin, kun ne liittää yhteen toisiinsa allaolevan kuvan mukaisesti grillitikuin. Muista vain ottaa annokset riittävissä ajoin poiskin pakastimesta, jotta tikut irtoavat helposti! Lisäksi oheisessa kuvassa näkyy pari kulhoa, joiden pohjaa tuli tasoitettua liian syvältä, mutta jotka sai umpeen sisuspuolelta nostamalla leikatut kärjet kulhon sisälle.
