Tarte tatin eli suomalaisittain keikauskakku on ranskalaisen keittiön klassikkojälkiruokia. Kakku paistetaan ylösalaisin ja keikautetaan lopuksi tarjolle.

Taikina
- 2 dl tomusokeria
- 5,5 dl vehnäjauhoja
- 175 g voita
- 1 kananmuna
- pieni ripaus suolaa
Omenat
- 50 g voita
- 1 dl sokeria
- 0,75 dl calvadosta
- 4 hapanta omenaa
Tarjoiluun
- hunajaa
- vaniljajäätelöä
Tee näin
Valmista taikina: Sekoita kuivat ainesosat keskenään ja nypi pehmeä voi sekaan, kunnes seos on murumainen. Lisää kananmuna ja vaivaa nopeasti palloksi. Tarvittaessa voit lisätä sekaan ruokalusikallisen vettä, jos taikina vaikuttaa kuivalta. Nosta kelmuun käärittynä jääkaappiin pariksi tunniksi.
Kauli taikinasta neljän millimetrin paksuinen pyöreä levy. Poista omenoista siemenkodat ja lohko ne.

Sulata sokeri uuninkestävässä pannussa. Lisää voi ja calvados ja anna kiehua muutama minuutti. Asettele omenat pannulle ja paista keskilämmöllä vartti. Nosta ja painele taikinalevy koko komeuden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia, kunnes taikina on kauniin ruskea.
Nosta pannun päälle sopiva tarjoilulautanen ylösalaisin. Pidä pannulappukädellä tukevasti pannusta kiinni ja toista kättä lautasen pohjan päällä. Kumoa päättäväisen nopealla, mutta palovammoja varovalla liikkeellä pannu ylösalaisin. Nosta pannua tarvittaessa varovasti hytkytellen, jolloin tarjoilulautasella on valmis piirakka. Tarjoile hunajan ja vaniljajäätelön kera.
